Kapitel 13 – The Digital Storytelling Toolbox

The Tools Teachers and Students Need to Tell Digtial Stories

I detta kapitel går Olher igenom det man behöver i sin verktygslåda för DST. Han vill därmed förtydliga att det inte är nödvändigt att köpa nytt material utan han tipsar istället om att fråga vänner och bekanta, googla och lägg ut frågan i olika forum om råd och tips.

Först av allt menar han att vi ska göra en inventering av vad vi redan har. Därefter kan man undersöka vad som finns tillgängligt på marknaden. Vidare tar han upp diverse verktyg som är användbara och enligt Ohler är detta basen i en bra Verktygslåda:

  • En bra dator med bra prestanda
  • iMovie för Mac eller MovieMaker II för PC
  • Digitalkamera
  • Scanner
  • Mikrofon  – de flesta datorer har detta inbyggt
  • Videokamera och sladdlös mikrofon (speciellt om du ska göra GreenScreen Storytelling)
  • Program för bildredigering
  • Programvara för DVD
  • Program för musik och Animationer

Denna lista lite mer detaljerad hittar du även på Ohlers hemsida.

Något som dock är viktigt är att man har bra ljud. En tydlig röst vid berättandet är ett absolut måste vid DST och är en viktig del för att ha bra kvalitet. Om det saknas så sjunker kvaliteten på DST dramatiskt enligt Ohler. Detta kan jag själv känna igen då jag sett någon presentation där personen inte pratat tydligt eller man måste fokusera så mycket på att höra att man tappar tråden i storyn.

Efter att han återigen tar upp Garageband som en bra programvara för att skapa musik blir jag ännu mer inspirerad. Jag vet hur mycket jag och de andra studenterna tyckte om att använda det då vi fick en uppgift att skapa en låt vid lärarhögskolan. Vi blev själva förvånade över hur enkelt det var att använda och nu när jag läser Ohler igen så inser jag att detta verkar vara även hans favorit inom programvara för att skapa musik. Denna programvara finns för Mac, iPad och iPhone. Med andra ord får jag låna barnens iPad kanske? Själv använder jag PC och Samsung. Kanske dags att byta upp mig?

Ohler avslutar kapitlet med att åter igen påminna oss det viktiga inom DST:

”Din fantasi kommer mer än väl att kompensera bristen på avancerade verktyg så länge du planerar din berättelse väl och berättar tydligt och med hjärtat.”

/Bitte

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s