Kapitel 10 – Other kinds of Stories

Other Story forms and Story Perspectives

I detta kapitel tar Ohler upp olika sorters berättande. Han inleder med att påpeka att eftersom vi människor och kulturer är olika blir även våra berättelser olika.

Berättelser av inhemska personer
Ohler nämner detta område med stor respekt och menar att det är bättre att nämna det än att inte nämna det alls trots att han inte känner till allt. Han hänvisar till Thomas King (2005) författare till boken The Truth About Stories – A Native Narrative. King som är skicklig i området menar att media på ett stereotypt sätt över årtionden har producerat en mytisk, romantiserad och komponerat sin verion av t.ex. ”Indian” som innebär en väldigt liten likhet till indianer som faktiskt existerar. Han ger även några konkreta tips på hur man kan gå till väga i sin undervisning om man vill gå in vidare på denna typ av berättande.

Västerländsk tradition
Ohler nämner bl.a. medvetenhet, berätta med struktur, och andra former av berättande som tänjer på vår uppfattning om historien i intressanta och användbara sätt.

Vidare tar han upp Becketts Waiting for Godot och denna har jag sett för länge sedan. Tro det eller ej?! Det var två personer som stod helt stilla på en scen… och väntade. Jaa, detta måste nog vara den mest innehållslösa teater/film jag någonsin sett. Tror att det var inom svenska.  Enligt Ohler är denna svår att kartlägga – att göra en Storymap över. Det förstår jag verkligen då det bara innebär väntan…

Vidare nämner han en film som bygger på ”multiplots”  – A Prairie Home Companion. Detta kan verka lite tunt till en början men de olika ”miniplots” går ihop och bildar ett sammanhang för de olika karaktärerna. Vet att jag sett något liknande men kommer inte ihåg i dagsläget vad filmen heter?…

Konsthistorier och Musikvideos
Ohler nämner ett exempel från kapitel 2 School Train som ett bra exempel och ögonöppnare av ny media som han brukar visa lärare. Detta beror delvis på att grafiken och redigeringen är så avancerad.

Transmedia som berättande
Innebär att det är flera olika medier som ingår i storyn.

Spel och nya berättelsemöjligheter
Här får vi länkar till bloggar och hemsidor för att titta närmare på hur man kan berätta. Han nämner att när berättelsen blir interaktiva och involverar transmedia,dyker det upp nya sätt att framföra digitalt berättande.

Komedier
Detta har tidigare varit en produkt vi konsumerar men idag något vi även producerar. Ohler nämner mjukvara som ComicLife, hemsidan ToonDoo och MakeBeliefsComix för att skapa detta.

Datavisualisering Ohler ger tips på olika länkar och jag tittar runt lite och inser att det är riktigt intressant men tidskrävande! Se länkar i boken.

Second Life och Virtuella världar Detta innebär enligt Ohler att man skapar sin egen värld och man kan i stort sett skapa vartefter man tar sig fram i en tredimensionell miljö. Vi får tips på länk för att titta lite mer och detta gör mig intresserad att veta mer…  http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Life
oj nu börjar det hända saker tycker jag och blir mer och mer intressant!
Nyfiken på mer…  /Bitte 🙂

Annonser

2 tankar om “Kapitel 10 – Other kinds of Stories

  1. Hej BItte. Kul att du är nyfiken på Second Life, det är länge sedan jag var i den världen och jag är förvånad över att den nämns, men tänker att den nog utvecklats sedan jag själv var där, med min avatar Liv Miklos. Runt 2009 utforskade jag Second Life – det var stort då och Svenska Institutet hade egen ”mark” och som sagt sitt institutet där. Vi var några på jobbet som även byggde ett mini-KI på platsen, men vi hade få besökare och det blev aldrig den mega-hitt som alla hade trott. Liv Miklos flög, byggde, besökte världar genom att teleportera sig :-), socialiserade med andra avatarer. Det var spännande. Om du ger dig in i Second LIfe, så återberätta gärna hur det är nu. Hoppas på återhörande! Liv

    • Hej Liv. Jag hade inte hört talas om Second Life tidigare så blev lite nyfiken under mitt läsande. Jag misstänker dock att detta kan ta lite tid att sätta sig in i, men jag återkommer när jag hinner utforska lite mer.
      /Bitte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s